En bod ger dig utrymme

Trädgårdsredskap, cyklar, vinterdäck till bilen, barnens leksaker. Är du en av de som samlar på dig mer och mer saker men känner att det inte finns plats längre för allt? Lösningen heter en bod och är en smart investering, du kommer tacka dig själv när den väl är klar och du kan förvara dina prylar snyggt och säkert när de inte används.

Hitta rätt plats

Det första att tänka på när du ska bygga en bod är att placera boden på en fast och platt yta med ett hård underlag, det kommer underlätta byggnationen avsevärt. Gräv bort jord från marken och gör det jämnt innan du börjar gräva hål för plintarna. När du väl fäst plintarna i grunden kan du enkelt lägga ett golv eller använda betongplattor för boden.

Tak och väggar

Ett klassiskt sätt att bygga ett tak på är med ramverksstolar, en metod som använts i århundraden och fortfarande är en av de säkraste och enklaste sätten. Ramverkstakstol ser ut som en triangel med två ben och en bjälke mellan trianglarna vilket ger en robust och starkt konstruktion.

För att klä fasaden behövs vågräta spikreglar och panelbrädor som sätts på lodrätt på boden. När alla dessa har spikats fast på boden målas den i valfri färg och utrustas slutlligen med stuprör och tillhörande hängrännor. En trappa eller en stege är ett ovärderligt verktyg för att bygga bodens tak och väggar. Införskaffa en stege av hög kvalitet som dessutom är lite större än du egentligen behöver för att vara på den säkra sidan.

Mobil byggbod

Ett annat alternativ är att konstruera en sk. mobil byggbod eller en byggbod på hjul som du kan flytta vid behov. De kanske inte ser lika snygga ut och du kan inte bestämma lika mycket själv hur den ska se ut, men du blir mycket flexibel och kan flytta runt den vid behov alternativt göra dig av med den när den inte behövs längre.