Hitta kreditkortet som passar just dig

Letar du efter ett kreditkort? Då har du säkerligen sökt efter utgivare och alternativ på nätet och upptäckt att utbudet är relativt stort. I de flesta fall är utgivarna Maestro och VISA men företagen som står bakom kreditkorten är många. Förutom de stora bankerna som SEB eller Nordea finns det även andra aktörer som ger ut kreditkort. Till exempel finns det kreditkort kombinerade med matkort som ges ut av ICA eller COOP.

Alternativen är väldigt många. Att hitta kreditkortet som passar just dig kan kännas svårt. För att få lite mer information om utbudet kan du alltid titta på jämförelsesidor. Där hittar du allt om aktuella kreditkorten och vad de erbjuder.

Guiden till hur du väljer ett kreditkort

Här får du en guide till hur du bäst väljer ett kreditkort. Försök att besvara följande frågor för att pricka in rätt produkt:

– Hur stor kredit tror jag att jag behöver? Tänk på att kreditkort har olika kreditgränser. Vissa har lägre, medan andra kan ligga på flera tusen kronor. Frågan här är vad du har användning för. Helst ska du vara försiktig med att ha ett kreditkort med alltför höga kreditgränser då dessa leder oftast till överkonsumtion. Har du ett kreditkort på 10 000 kronor kan det lätt hända att du handlar för mycket för att pengarna ”bara finns där”. På så sätt kan man hamna i en farlig konsumtionsspiral.

– Kontrollera hur räntefria perioden ser ut? De flesta, om inte alla kreditkort erbjuder en räntefri period. Vad betyder det? Under den kan du betala av den använda krediten utan någon ackumulerad ränta. Vanligtvis ligger den perioden på 30 räntefri dagar.

– Hur ser avgifterna ut? – majoriteten av kreditkorten har en årsavgift. Observera att den varierar olika utgivare och produkter emellan. Lättast får du grepp om dem om du tittar på jämförelsesidor som listar aktuella avgifter.

– Vilka förmåner och bonusar får du? Bland det positivaste med att ha ett kreditkort är att du får tillgång till en hel del förmåner. De vanligaste är i form av försäkringar både för ditt hem eller en personförsäkring. De flesta kreditkort erbjuder även olika former av cashbacks, andra samarbetar med utvalda partners som ger dig rabattpriser och tillgång till exklusiva event. Alternativen som du själv ser är väldigt många och det viktigaste att tänka på här är att välja ett kreditkort som passar just din livsstil och personliga behov.

– Vilka krav ska du uppfylla för att kunna ansöka om ett kreditkort? De flesta utgivare kräver att du fyllt 18 år. En del vill också se att du har en månatlig inkomst.

Tänk på att du alltid måste betala tillbaka krediten du använt

Bland det viktigaste att tänka på när du använder dig av ett kreditkort är att du måste betala tillbaka krediten du förbrukat under månaden. Som det nämndes tidigare brukar de flesta utgivare ha 30 dagars period då du som kund får återbetala krediten utan någon ackumulerad ränta.

Efter den perioden tillkommer det ränteavgifter. Ifall du inte betalar din kredit riskerar du att betala höga avgifter och även hamna hos Inkasso. Så, var alltid noga med dina betalningar oavsett vad.