Inred din väg till bättre akustik i hemmet

Vi lever idag mer stilrent än någonsin tidigare. Stora grejer, klumpiga möbler och olika slags röror göms undan och ersätts med rena linjer och “luft” i hemmet. Men utan föremål och textilier som absorberar en del av ljudet kommer du att uppleva dålig akustik i ditt hem.

Hur skapas dålig akustik?

Akustik är sättet som ljudet rör sig på i ett rum. Efterklangstiden avgör akustiken. Efterklangstiden är den tid det tar för ett ljud att försvinna. Så om du till exempel klappar händerna i ett rum och upplever eko är efterklangstiden relativt hög och skapar lite akustik.

För att minska rundgången som sker när ljud skapar resonans i ett rum så måste det finnas något i lokalen som absorberar och lyfter ljudet. Detta är orsaken till att en arbetsplats som en radiostudio, där ljudet är avgörande, täcks av mjuka tapeter.

Akustiken kan förvärras i ett rum om det finns många hala ytor som stora fönster, stora golvytor och hala högt i tak. Detta kallas diffusion och kan antingen orsaka att ljudet sprids på felaktigt vis eller kastas direkt tillbaka i huvudet på dig, så att säga.

Fönsterdelar

En av de saker som verkligen kan orsaka dålig akustik är stora fönsterdelar. Om fönstren är stora i förhållande till rummet de befinner sig i kan det bli problematiskt. Jo större fönstren är, desto mer och större jämn yta finns det i rummet där ljudet också sprids mer genom just diffusion.

Om dålig akustik är ett problem i ditt hem kan du behöva nya fönster. Här kan du ha kvalitetsfönster som är speciellt bra för att minska dålig akustik.

Ett annat bra botemedel mot dålig akustik är att inreda fönsterdelar med stora, vackra gardiner. Gardinerna absorberar en del av ljudet som enkelt skapar låg akustik i ett rum. Samtidigt är gardiner ett bra och trendigt sätt att bryta med den väldigt sterila och stilrena looken som har varit en del av inredningen i många år nu.

Sätt upp hyllor och böcker

I resten av hemmet finns flera metoder för att skapa bättre akustik. Detta kan göras genom att ordna fler hyllor i vardagsrummet. Fyll bokhyllan med spännande och gamla böcker, vilket dessutom gör ditt hem intressant för dina gäster att utforska. Böcker, bilder och andra minnen som fyller dina hyllor är också ett bra sätt att visa dina gäster vem du är som person. En bonus är också att ha böcker i hemmet som gör att du verkar mer intellektuell – och vem vill inte det?

När du motverkar dålig akustik i hemmet har du också ett utmärkt tillfälle att bryta med några av de gamla, tråkiga, omoderna och slitna inredningsvanorna. Varför inte ta chansen att placera en fin matta under soffbordet? Om du är riktigt modig kan du satsa på en ordentlig matta i rödaktiga mönster och nyanser. Det kommer att ge ditt hem en väldigt speciell “touch”. Georg Jensen Damask har många tillbehör till hemmet som gör hemmet mer livligt och personligt.

Fadeceilings är dock helt rätt plats för dig om du verkligen lider av larm och dålig akustik i ditt hem. Med dem kommer du att uppnå en riktigt bekväm hemmiljö i ditt hus eller lägenhet.