Så får du det perfekta hemmakontoret

Allt fler har idag möjlighet att arbeta hemifrån, helt eller delvist. Om man skall arbeta hemifrån, så är det en stor fördel att ha ett bra och välfungerande hemmakontor. Här följer några goda råd, om du funderar på att arbeta mer hemifrån, och skall till att inreda ett hemmakontor.

Funktion och ergonomi

En viktig grundförutsättning för ett bra hemmakontor, är att man i grunden har ett bra skrivbord och en bekväm och ergonomiskt riktig, stol. Det är en fördel om skrivbordet är höj och -sänkbart, så att man kan växla mellan att stå och sitta, samt att man kan justera höjden efter ens kroppsstorlek. Därutöver är det en bra idé om man kan docka sin bärbara, dvs. på ett enkelt sätt koppla den upp med en stationär skärm, samt ergonomiskt tangentbord och mus. Man bör även se till, att man har lämpliga förvaringsmöbler till diverse dokument, böcker och liknande som används i jobbet.

Ekonomi och drift

Man är som regel beroende av en bra och stabil internetuppkoppling, vilket man lyckligtvis kan få tillgång till i stort sett hela landet i dessa dagar. Välj den snabbaste uppkopplingen till bäst möjliga pris. Man bör även ha en bra och användarvänlig skrivare. En bra idé är att välja en med inbyggt skanner, och därmed möjlighet att kopiera. Om man vill få en förnuftig driftsekonomi på sin skrivare, är det bäst att välja en laserskrivare från en av de välkända producenterna, t.ex. Canon eller Brother. Till dem kan du använda kompatibla tonerkassetter till din laserskrivare, och på så sätt kan du hålla kostnaderna nere.

Håll arbete och fritid åtskilt

Den enda egentliga nackdelen som många upplever, med att arbeta hemifrån, är att det kan vara svårt att hålla arbets- och privatliv åtskilt. Därför är det en bra idé om man kan inreda sitt hemmakontor i ett eget rum. Rummet behöver inte vara så stort, men genom att man har möjlighet att stänga dörren så kan man ha den vanan, att när man är på kontoret så är man på jobbet, och när man befinner sig i övriga rum är man hemma, och har därmed fritid. Det är lätt att frestas till att t.ex. kolla sina mail när man har ledigt. Detta skall man vara försiktig med, eftersom det kan leda till stress och överbelastnings symptom.