Så håller du levande ljus borta från dina gardiner

I Sverige är det över 10 000 bränder om året, vilket naturligtvis har många olika orsaker. Det görs inte många djupgående statistiker om orsakerna, men en av dom vanligaste, är samtidigt en av dom lättaste att undvika. En vanlig orsak till bränder i privata hem är nämligen att gardiner fattar eld. Många gillar att mysa med levande ljus, men det kan snabbt bli livsfarligt, om flammorna fladdrar lite för mycket, och står lite för tätt på gardiner. Om flammorna tar fatt kan dom snabbt sprida sig til taket, och det kan få fatala konsekvenser.

Det er en slags olycka som kan hända året runt, men det är föga överraskande högsäsong för denna slags omkring julen, när miljontals dekoration står i våra svenska hem och skapar mysig stämning – men också brandfara.

Köp gardiner i brandhämmande tyger

Det finns många olika gardiner, som görs i brandhämmande tyger, oavsett om du har persienner, plissegardiner eller en helt tredje slags. Dessa gardiner är konstruerade på så sätt, att de nästan inte kan fatta eld, vilket givetvis kan vara med till att förebygga olyckor.

Om du har vanliga tyggardiner, är det dock inte sannolikt att dom är gjorda i brandhämmande material, och i sådana fall är det bara en effektiv lösning att tillgå, den mest effektiva metoden av alla – ta bort ljusstakarna. Det finns olika sprayer, som man kan spraya på material som exempelvis dekorationer, men också direkt på gardinerna. Dessa gör så att det inte så lätt går eld i dem, men detta man inte helt stoppa det, och därför är en sådan lösning inte 100% tillförlitlig.

Oavsett vilka åtgärder man vidtar för att minska brandrisken, så är det en sak man alltid skall vara påpasslig med oavsett – man ska inte glömma att släcka alla levande ljus innan man lämnar ett rum eller går i säng.