Vad skall man tänka på när man väljer vitvaror?

När man skall inreda kök och tvättstuga så står man inför en djungel av olika modeller och märken när det kommer till vitvarorna. Väldigt många av modellerna liknar varandra väldigt mycket, och exempelvis ägs Siemens och Bosch av samma koncern, och deras vitvaror är nästan identiska på insidan. Att de olika tillverkarna har så många modeller beror delvist på att vitvarumarknaden är väldigt utsatt för priskrig, och många stora återförsäljare har ibland ”prisgaranti” på modellvariationer som endast de säljer… Men även om de många modellerna alltså ofta påminner om varandra, så kan det ändå löna sig att tänka sig om när man väljer nya vitvaror.

Långsiktig ekonomi

En av de första sakerna som man bör kika på när man skall välja vitvaror, är energimärkning. Kylskåp och frysar står och kör hela tiden, och diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin används som regel ofta. Därför kan det vara en hel del pengar att spara i det långa loppet, genom att välja vitvaror som är snåla med el och vatten. Alla vitvaror på den svenska marknaden är klassificerade efter energieffektivitet, och skalan går från A+++ till D, där A+++ är den bästa. Även tvättmedel kan man spara på, genom att välja en av de moderna tvättmaskinsmodeller som har automatisk dosering.

Tryggt köp och kvalitet

Om man väljer någon av de större och väletablerade märkena som till exempel Bosch, Siemens, Electrolux eller Miele, så vet man att service och support som regel fungerar. Dessutom kan man få tag i reservdelar och tillbehör. Det kan dock vara fördelar med att välja en och samma tillverkare. Dels för att få en enhetlig design, och igenkännliga användarpaneler. Men även om man väljer moderna lösningar med smarta funktioner, dvs. att de kan kopplas upp via Wi-Fi, och på så sätt styras via en smartphone eller surfplatta. Om man väljer en tillverkares lösning, så kan man hålla koll på alla vitvarorna med en och samma app.